Hyperprolactinaemia

 

MAGAS PROLAKTINSZINT

Számos oka lehet: gyógyszerek, stressz, egyéb belgyógyászati betegségek, de legjellegzetesebb oka a PROLACTINOMA: az agyalapi mirigy prolaktint termelő jóindulatú daganata, ami mérete szerint: microadenoma (<1 cm), v. macroadenoma.

 

TÜNETEI

  • Amenorrhoea-galactorrhoea (nincs menstruáció és az emlőből tej préselhető ki)
  • Ha a háttérben hypophysis daganat (prolactinoma) áll, ez a közeli látóideget nyomva látászavart okozhat

DIAGNÓZIS

  • Prolaktin-szint meghatározás: (15 ng/ml-ig normális), 50 ng/ml felett már koponya MR javasolt a prolactinoma kizárásához, tünetek esetén látótérvizsgálat is javasolt
  • Egyéb belgyógyászati okok kizárása

KEZELÉS

  • Bromocriptin-kezelés (a prolactin termelést gátolja) per os
  • Kompressziót okozó daganat esetén idegsebészeti műtét

 

 

 

 

Polycystás ovarium syndroma

 

        Más néven: Stein-Leventhal-syndroma, vagy rövidítve PCO-syndroma

         

 

A PCOS fennállásáról akkor beszélhetünk, ha a következő három kritérium közül legalább kettő megvan:

1. peteérési vagy menstruációs zavar

2. férfihormon-túlsúly (hyperandrogenizmus) tünetei vagy laboratóriumi jelei

3. policisztás ováriumok észlelése ultrahanggal, más endokrin betegség hiányában


Az ismertetett megfogalmazás (a 2003-as rotterdami kritériumok) alig tér el a korábbi, 1990-estől. Az alapvető probléma azonban a szindróma komplex értelmezésének hiányából adódik. Hormonális betegségről van szó, amiben számos tünet jelentkezhet különféle erősséggel és kombinációban, ezeket kell keresni és megtalálni, és a hasonló tüneteket is okozó többi hormonális betegségtől elkülöníteni.

 

A kórkép névadó tünetének észlelése (az ultrahanggal felfedezhető policisztás ováriumkép, PCO) nem azonos a PCOS-sel, azaz a PCO-Szindrómával, magával a betegséggel. Policisztás ováriumkép ugyanis nagyon sok esetben találtható különféle egyéb betegségekben, esetleg jelentőség nélkül

 


TÜNETEI

  • Rendszertelen vagy hiányzó menzesz
  • Rendszertelen vagy hiányzó peteérés
  • Sok kis ciszta a petefészekben (8-10 mm), de nem mindenkinél
  • Magas vérnyomás
  • Aknés, pattanásos bőr
  • Emelkedett inzulinszint a vérben, emelkedett inzulinrezisztencia vagy látens diabétesz
  • Terméketlenség
  • Kórosan sok szőrzet az arcon és a testen
  • Hajhullás, esetleg kopaszodás
  • Súlyproblémák, elhízás

 

 

Típusos eset: „Kövér, szőrös, nem menstruáló beteg, aki meddő”

         

 

 

  • Ultrahang: a petefészekben sok, a felszín alatt „gyöngyfüzér-szerűen” elhelyezkedő, 5-6 mm nagyságú kis ciszta
  • Hormonok: az LH-szint 2-3-szor magasabb, mint az FSH (normálisan fordítva van), az androgénhormonok szintje magas
  • Csökkent glükóztolerancia: hasonló, mint a gesztációs diabetesnél

 

 

Bővebben:

 

  • A betegségnek sokféle tünete jelentkezhet már a serdülőkortól is, betegenként változó mértékben és változó összetételben. Nem minden tünet található meg minden betegen, egyes tünetek más betegségben is gyakoriak, enyhébb eltéréseknek a betegek nem tulajdonítanak kóros jelentőséget, holott a PCOS lehetőségét bármelyik tünete hátterében fel kéne vetni.

 

  • Zsíros bőr, pattanásosság (acne) a leggyakoribb. Ugyancsak elég gyakori az eleinte még alig észrevehető, de évek alatt fokozatosan erősödő férfias típusú szőrnövekedés (bajusz- és szakállképződés, szőrök az emlőbimbó körül, a hason felfelé húzódóan, hátul a keresztcsont tájékán). Hajhullás, férfias típusú kopaszodás is előfordul.

 

  • A betegek többsége normál súlyú, vannak kifejezetten soványak is. Csak mintegy harmaduk túlsúlyos, kevés a kifejezetten elhízott. Utóbbiakon fordulhat elő az acanthosis nigricans nevű bőrjelenség (barna, selyemfényű, durva felületű bőrterület a tarkón és a hajlatokban). A súlygyarapodás gyakran (de nem mindig) férfias típusú: a has és a derék vastagszik meg inkább, nem a csípő, a derék–csípő körfogat aránya még a soványakon is gyakran magasabb, mint a PCOS nélkülieken.

 

 

 

  • A menstruáció rendszertelenné válik, olykor már a serdülőkortól kezdődően az. Akár hónapokra is kimaradhat, de rendszeres menstruáció esetén is a ciklusok többsége peteérés nélküli, ami teherbeesési nehézséggel járhat. Ha terhesség mégis bekövetkezik, gyakran végződik vetéléssel, koraszüléssel, méhlepény-rendellenességgel, gyakori a terhességi cukorbetegség fellépése, illetve nagy magzat kialakulása, ami a téraránytalanság miatt csak császármetszéssel hozható világra.

 

  • A változókor viszonylag hamar bekövetkezik, közeledtével egyes tünetek alábbhagynak: acne 40 év felett már ritka, de szaporodik a cukorbetegség, vérzsír-zavarok, szív-érrendszeri betegségek, a méh- és petefészekrák előfordulása.

 

  • Többféle örökletes sajátság közül az inzulin-hatás zavarára (inzulin rezisztencia) derült fény. Ellentételezésként a szervezetben több inzulin termelődik, ami nem túl kifejezett, de sokrétű hormonális és anyagcserezavart okoz. Az inzulin rezisztencia a PCOS-t a metabolikus szindrómakörhöz kapcsolja: magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízás, zsíranyagcsere-zavarok, köszvény, melyek a PCOS betegeken is halmozottan jelennek meg az élet előrehaladásával.

 

  • A szabályos petefészek-működés nem indul be a serdülőkorban, de a mellékvesékkel együtt a kelleténél több férfi-jellegű hormont termelnek. A „kelleténél több” az egyénre vonatkozik, a saját szükséglethez képest több, nem feltétlenül esik az abszolút értékben kóros tartományba. A női hormonok még a zsírszövetben is férfihormonná alakulhatnak, a kövéreken ez is rontja a tüneteket, pl. a szőrnövekedést.

 

  • A petefészkekben ciklusonként nem érik meg a tüsző, hanem kis, 10 mm-nél kisebb ciszta formájában visszamarad, ami évek során eltelíti azt, így megnöveli a petefészkeket, ami az ultrahang vizsgálatkor a jellegzetes policisztás ultrahangképet adja (PCO). Ez a betegség névadó, de egyben félrevezető tünete, mert nemcsak ebben a betegségben található, máskor meg nem annyira feltűnő, hogy észrevegyék. Éppen ezért kimutathatóságát nem követeli meg a kritérium-rendszer, ha a többi tünet a betegséget egyértelművé teszi.

 

  • A kisiklott folyamatok lassan haladnak előre, változatos megnyilvánulásuk sokáig nem hívja fel a figyelmet az alapproblémára, vagy a tünetek ellenére az alapbajt nem ismerik fel vagy nem kezelik megfelelően, miközben a rossz irányba sodródó szénhidrát- és zsíranyagcsere, a megváltozott véralvadékonyság cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezet, és az élet későbbi szakaszában már ezek és további súlyos szövődményeik uralják a képet.

 

  • A betegek családjában gyakoriak az anyagcserebetegségek. Az örökletes tényezők mindkét szülő oldaláról, akár egyéb metabolikus zavarokkal kombináltan is érkezhetnek. A kövér, kopaszodó, zsíros bőrű férfiak valószínűleg a PCOS férfi megfelelői és örökletes hordozói, de petefészek hiányában kevesebb tünettel.

 

 

 

 

 

DIAGNÓZIS

 

tünetek, hormonvizsgálat, UH, terheléses vércukorvizsgálat

         

KEZELÉS

         

  • Ha teherbe szeretne esni: ovulatioinductio, speciális protokollok szerint

 

  • Ha nem szeretne még gyereket: a ciklus rendezése, a hyperandrogén tünetek kezelése: Diane-35-tel (cyproteron-acetat + aethyniloestradiol)

         

  • Diéta. Az inzulin-szint kiugrások elkerülése, az emelkedett inzulin-szint csökkentése, túlsúlyosakon egyúttal a testsúly normalizálása a cél. Olyan, mint amit a cukorbetegek is alkalmaznak: az értrendből ki kell iktatni a cukrot, a cukros ételeket, továbbá csökkenteni kell a vércukorszintet gyorsan és magasra emelő, ún. magas glikémiás indexű ételek bevitelét. Napjában többször, de egyszerre csak keveset szabad enni.

 

  • Túlsúlyosakon ehhez még a napi étkezés össz-energiatartalmának (kalóriatartalmának) lényeges csökkentésével elért fogyás (a testsúly normalizálása) is szükséges. Az étkezésben tehát a növényi eredetű anyagok (saláta, főzelékfélék, gyümölcsök) fogyasztását kell előtérbe helyezni, mindenképpen csökkenteni kell az étkezés zsiradéktartalmát. Kerülni kell az üdítőket, gyümölcsleveket is beleértve (a gyümölcsöt természetes formában kell fogyasztani), ivásra legjobb a víz, mely nem tartalmaz sem cukrot, sem felesleges kalóriákat, sem ismeretlen adalékanyagokat.

 

  • A testmozgás, fizikai aktivitás fokozása. A rendszeres testmozgás, testgyakorlás elégeti a felesleges kalóriát és egyben javítja az inzulin-érzékenységet. A lényeg a rendszeresség. Minden alkalmat meg kell ragadni a testmozgásra: autó helyett gyaloglás, lift helyett lépcsőzés.

 

  • Gyógyszeres kezelés. Elsőként választandó gyógyszernek egy régen ismert, de korábban csak cukorbetegségben alkalmazott és olcsó gyógyszert tartanak, ez a Metformin. Szokásos napi dózisa PCOS-ben normál testsúly esetén 3*500 vagy 2*850 mg, túlsúlyos betegeknek 3*850 mg.

 

A PCOS „kezelésére” régebben alkalmazott ékrezekció helyett divatba jött az ovárium-ciszták kipukkasztását, a petefészkek megkeményedett kérgének levékonyítását célzó, laparoszkópiás behatolásból végzett eljárások („drilling”). A költséges és egyáltalán nem veszélytelen beavatkozás lényegében az ováriumok roncsolása révén átmeneti időre csökkenti a petefészkek hormon-túlprodukcióját, ezért a műtét utáni hónapokban a tünetek javulnak, spontán teherbeesés is bekövetkezhet.