KERINGÉSI RENDSZER

        • A terhesek között a szívbetegségek gyakorisága kb. 0,5 -1%.

            • Főbb szívbetegségek, ill. állapotok: reumás szívbetegség (billentyűhiba), veleszületett szívhibák, ischaemiás szívbetegség (angina pectoris, myocardiális infarctus utáni állapot, coronaria bypassműtét utáni állapot), szívelégtelenség (cardiomyopathiák, stb…), műbillentyű-beültetés utáni állapot, pacemaker

            • A szívbeteg terheseket a szerint osztályozzuk, hogy cardiális tüneteik mekkora terhelésre jelentkeznek (ez a kardiológiában használt nemzetközi beosztás is: „NYHA”): I. csoport: csak erős terhelésre, II. csoport: mindennapi terhelésre is, III. csoport: kisebb terhelésre is, IV.csoport: nyugalomban is.

            • TERHESGONDOZÁS: I-II. csoport (80%): kímélő életmód, (sószegény diéta), anaemia fokozott szűrése. III. csoport: ágynyugalom, szükség esetén végig kórházi observatio, anyai halálozás 15%, a terhesség megszakítása megfontolandó IV. csoport: a terhesség megszakítása javasolt az első trimeszterben a közvetlen anyai életveszély miatt. Aki tartós anticoagulatiora szorul (pl. műbillentyű mellett), Syncumart nem kaphat, heparinszármazékra kell átállni. Anyai veleszületett szívhiba esetén a magzat fokozott szűrése javasolt az esetleges öröklődés miatt.

            • SZÜLÉSVEZETÉS: hüvelyi szülésbefejező műtét célszerű lehet a kitolási szak megrövidítése céljából. Az EDA előnyös, de a SPINÁL veszélyes tenzióesést okozhat. Kerülni kell a fokozott vérvesztést. ERGAM nem adható (a vérnyomást növeli). A III-IV. csoportban elektív sectio javasolt. Billentyűhiba esetén endocarditis profilaxis (amoxicillin) javasolt szüléskor.

 

LÉGZŐRENDSZER

            • ASTHMA BRONCHIALE: a terhesek 1%-a. Jellemző, hogy terhesség alatt rosszabbodhat, de javulhat is. ERGAMOT, PROSZTAGLANDINT nem kaphat.

 

EMÉSZTŐRENDSZER – főbb kórképek

        • GASTROESOPHAGEALIS REFLUX

                o Igen gyakori terheseknél a gyomorszáj csökkent tónusa miatt. Tünete a gyomortartalom regurgitatioja miatt a gyomor- és nyelőcsőégés. Első lépésben az ágy fejrészének megemelése, egyszerre kevés táplálék fogyasztása, ha ez nem segít oralis antacidumok, savkötők adása javasolt.

        • FEKÉLYBETEGSÉGEK (ULCUS DUODENI et VENTRICULI)

                o Általában terhesség alatt javulnak. Nem minden antacidum használható (Cave: Cimetidin, Histodil, Losec)

        • EPEKŐ (CHOLELYTHIASIS)

        o A terhesség hajlamosít rá: az epeutak falának tónusa csökken, nagyobb az epepangás.

        • CHOLESTASIS GRAVIDARUM

                o Az epepangás a májon belül is kialakul. Tünete: viszketés, sárgaság, hányinger, hányás. Tünetei hasonlósága miatt a HELLP-syndroma kizárása szükséges. Nem súlyos betegség, csak a viszketés kezelése javasolt antihisztaminokkal.

        • APPENDICITIS ACUTA

                o Terhesség alatt is előfordulhat, de diagnózisa sokkal nehezebb, mint nem terheseknél. A has nehezebben tapintató át, okozhatnak az imminens panaszok is fájdalmat, a hányinger, hányás, terhességi tünet is lehet, valamint a fehérvérsejtszám normál terhességben is elérheti a 15 G/l-t. A III. trimeszterben a fájdalom helye feljebb és laterálisabban van, mint nem terheseknél. Ha műtét szükséges, el kell végezni. A koraszülés esélye 15-20%.