Régi megfigyelés, hogy a terhességek kapcsán regisztrált anyai és magzati eredmények reális minőségi mutatói egy társadalom egészségügyi helyzetének. Ahhoz, hogy minél hitelesebb és összehasonlíthatóbb képet nyerjünk az anyai és magzati eredményekről, a különböző országoknak és régióknak egységesített világosan definiált mutatókat kell használniuk.

Európában elsőként Tauffer Vilmos a budapesti II.sz. Szülészeti Klinika igazgatója állított össze perinatális statisztikát, melyet a parlament rendeletben megerősített.

Az idők folyamán az egyes mutatók meghatározása első sorban a szülészeti tevékenység eredményesebbé válása következtében megváltozott. A jelenleg használatos főbb mutatók és meghatározásuk a következő:

 

- Szülés: a magzat teljes kilökődése vagy kiemelése, kihúzása az anyából, akkor, amikor a terhesség megszakadása az adott országban már nem számít abortusznak.

Magyarázat: az 1970-es években a betöltött 28. hét után, vagy az 1000 g-t elérő vagy azt meghaladó súllyal világra jött magzatnál könyvelték el az eseményt szülésnek. Később az előbbi kritériumokat az életjelenséget nem mutató, halva született újszülöttek esetén alkalmazták, de minden olyan esetben, amikor az ennél korábban vagy kisebb súllyal világra jött magzat életjelenséget mutatott, az eseményt szülésnek, a magzatot újszülöttnek regisztrálták. Az alacsonyabb születési súlyú újszülöttek e3gyre nagyobb arányú túlélése miatt a határértékek további leszállítása következett be. Az Egyesült Államok legtöbb államában az 500 g-os határt tartják irányadónak. Az Európai Unió ajánlásában a betöltött 22. hetet fogalmazta meg. Magyarországon ma a „post conceptionális” (fogamzástól számított) betöltött 22. hetet tekintjük szülés szempontjából határértéknek. Ez kb. 450-500 g születési súlynak felel meg. Életjelenséget mutató újszülött esetén azonban ennél korábbi időpontban is szülésnek könyveljük el az eseményt.

 

- Élve szülés: ha az újszülött a megszületés után spontán légzik és/vagy rendszeres szívműködése van és/vagy akaratlagos izomzatának spontán mozgása tapasztalható. A légzést el kell különíteni a felületes légvételi kísérletektől (tátogás), a rendszeres szívműködést pedig a tranziens szívösszehúzódásoktól.

 

- Halva szülés vagy méhen belüli elhalás: az életjelenségeket nem mutató magzat a post conceptionális betöltött 22. hét után jön a világra.

 

- Vetélés (abortus): a conceptus (pete, embryo, magzat) kilökődése a méhből a terhesség első felében, illetőleg ha életjelenséget nem mutat a magzat, a 22. post conceptionális hét előtt.

 

- Újszülött halálozás: korai a 0-6. nap között, késői a 7-28. nap között elveszített újszülöttek száma.

 

- Perinatális mortalitás: a halva születések és az újszülött halálozás összege. ( magyarországon jelenleg a korai újszülött halálozással (0-6. nap) számolunk. A gazdaságilag fehjlett országok a 0-28 napos halálozást alkalmazzák. Erre a változtatásra mínéál előbb magyarországon is át kell térni.

 

- Csecsemő halálozás: a szülést követő első 12 hónapban elhalt újszülöttek száma.

 

- Érett újszülött: a 37. betöltött terhességi hét után a 42. hét betöltéséig (menses utáni 260-294. nap, fogamzás utáni 246-280. nap között) megszületett újszülött.

 

- Túlhordott újszülött: a betöltött 42. hét (294. nap) után megszületett újszülött.

 

- Túlhordás: a betöltött 42. hét (294. nap) után is fennálló terhesség.

 

- Terminus túllépés: A betöltött 40. hét (280. nap) után viselt terhesség.

 

- Koraszülött: a betöltött 37. hét előtt született újszülött (259. napon vagy korábban). Ezen belül megkülönböztetjük még a betöltött 32. hét (225. nap) előtt (very preterm), és a betöltött 28. hét (l97. nap) előtt (extremly preterm) csoportokat is.

 

- Normál súlyú újszülött: születési súly 2500 g-tól 3999 g-ig.

 

- Kis súlyú újszülött (low birth weight, LBW): születési súly kevesebb 2500 g-nál.

 

- Igen kis súlyú újszülött (very LBW): születési súly kevesebb 1500 g-nál.

 

- Extrém kis súlyú újszülött (extremly LBW): születési súly kevesebb 1000 g-nál.

 

- Nagy magzat: születési súly 4000 g-tól 4499 g-ig. (Egyes statisztikák ezt a kategóriát 4500 g-tól számítják.)

 

- Óriás magzat: születési súly 4500 g vagy felette. (Egyes statisztikák ezt a kategóriát 5000 g-tól számítják.)

 

- Születési ráta: a populáció (pl. lakósság) 1000 tagjára eső élve született újszülöttek száma.

Képlet: (élve született újszülöttek száma / lakósság száma) * 1000

 

- Termékenységi ráta (fertility rate): 1000 15-44 éves nőre eső élve született újszülöttek száma.

Képlet: (élve született újszülöttek száma / a 15-44 éves női lakósok száma) * 1000

 

- Anyai halálozás:

 

- Terhességhez társult anyai halál: a nő terhesség alatt, vagy azt követő 1 éven belül bármilyen okból bekövetkezett halálesete.

 

- Terhességgel kapcsolatos anyai halál: a terhesség, szülés vagy gyermekágy valamilyen szülészeti szövődménye által okozott, ezek kezelésével kapcsolatba hozható vagy olyan független állapot, melynek rosszabbodását a terhesség váltotta ki.

 

- Direkt anyai halál: a terhesség, szülés vagy gyermekágy valamilyen szülészeti szövődménye által okozott, ezek kezelésével kapcsolatba hozható ok következménye. (az előző mutató első két pontja).

 

- Indirekt anyai halál: független állapot, betegség, melynek rosszabbodását a terhesség váltotta ki. (a terhességgel kapcsolatos halálozás harmadik pontja).

 

- Nem anyai halál: terhességtől független okra visszavezethető halálozás ( pl. baleset vagy rosszindulatú daganat).

 

- Anyai halálozási arány: terhességgel kapcsolatos anyai halálesetek száma 100.000 élveszülésre számítva.

Képlet: (terhességgel kapcsolatos anyai halálesetek száma / élveszülések száma) * 100.000

 

Nem szokásos, de helyes lenne az anyai haláleseteket a szerint is bontani, hogy méhenkívüli terhességgel, vetéléssel vagy szüléssel kapcsolatban jöttek létre.