A pozitív és negatív családtervezés fogalma

 

  • pozitív: a teherbeesés megakadályozása, azaz fogamzásgátlás
  • negatív: a terhesség kiviselésének megakadályozása, azaz a terhességmegszakítás

 

Magyarországon 100 szülésre kb. 60 terhességmegszakítás jut. (2002: 96’000 szülés, 56’000 interruptio)

 

 

A fogamzásgátlás megbízhatóságát mérő szám: a PEARL-index = az adott módszert használó

100 nő közül egy év alatt hány esik teherbe. (Fogamzásgátlás nélkül a Pearl-index 85-90)

 

 

 

 

A fogamzásgátlás módszerei és Pearl-indexük:

 

Szabályozás nélkül: 85-90

 

Orvosi közreműködés nélkül használható eljárások

Condom

2 – 10

Pesszárium

3 – 19

Hüvelyi tampon, spermicid anyag

4 – 18

Szoptatás

11 – 12

Coitus interruptus

8 – 38

Természetes fogamzásgátlás (naptármódszer)

14 – 35

Orvosi közreműködéssel alkalmazható eljárások

Implantátum

0,0 – 1,1

Sterilizáció

0,04 – 0,15

Hormonális fogamzásgátlás

 

         Postcoitalis tabletta („sürgősségi”) fogamzásgátlás

0,5 – 2,5

         Depo hormonkészítmények

0,2 – 0,8

         Orális fogamzásgátlók (az összes típus együtt)

0,05 – 2,0

Intrauterin eszköz (spirál )

0,5 – 5,0

 

 

 

„Természetes fogamzásgátlás” – valamilyen módszerrel az ovulatio idejére következtetünk, és

ekkor kerüljük az együttlétet.

 

  • Naptármódszer (Ogino-Knaus):az ovulatio előtti és utáni 2-3 napon az együttlét kerülése.
    • Ovulatio idejének meghatározása: a luteális szakasz általában mindenkinél 14 nap, ez alapján a következő menses előtt két héttel valószínűsíthető az ovulatio. Hőmérőmódszer (Hildebrand-módszer): a luteális szakot a progeszteron hatására hőmérsékletemelkedés jelzi. A luteális szakban már nem jöhet létre terhesség. Gyakorlatban reggel felkelés előtt szájban (hüvelyben/rectumban) mért hőmérsékletek napról-napra ingadozást mutatnak. Az ovulatio után kb. 0,3-0,5 fokkal magasabb és kevesebb napi ingadozást mutató (simább) görbét kapunk. Ezen emelkedést követő 3. naptól az együttlét „biztonságos”. Cervikális nyák vizsgálata (Billings-módszer): az ovulatio környékén a cervixnyák áttetsző, híg, könnyen nyújtható, máskor tapadós, nem áttetsző. Kézi mikroszkóppal vizsgálva a beszárított kenetben az ovulatio előtt „páfránylevél-szerű” rajzolat látható.

 

Coitus interruptus

Az ejakuláció nem a hüvelyben történik meg, illetve elmarad. Hátránya a nagy hibaszázalék a kivitelezés során, illetve a magömlés előtt is juthatnak a hüvelybe spermiumok, s ez terhességet eredményezhet. Hatásfoka hüvelyöblítéssel javítható.

 

A fenti módszereket kombinálva a hatásfok növelhető

 

Mechanikai módszerek: a spermiumok és a petesejt találkozását fizikai módszerrel gátoljuk

  • Condom (óvszer) Az egyetlen antikoncipiens módszer, mely a nemi betegségekkel szemben is nyújt némi védelmet. Hatásfoka a gyakori „balesetek” miatt (lecsúszik, kiszakad, későn veszik fel) a vártnál alacsonyabb.
  • Pesszárium (méhszájra helyezhető diaphragma): rugalmas rugószerű peremből, és vékony gumihártyából álló félgömb alakú eszköz. Átmérője: 5-8 cm, a hátsó hüvelyboltozat és a symphysis között feszül ki. Hatásossága spermicid (spermiumölő) krémmel fokozható.
  • Tubasterilizáció: LSK vagy hasműtét során a petevezetékek átjárhatóságát megszüntetik (Yoon-gyűrűvel, elektrokauterizációval, aláöltve – elkötve). 35 év felett bárki sterilizáltathatja magát, 35 év alatt 3 élő gyermek kell hozzá. Közel 100%-osan visszafordíthatatlan, közel 100% hatásfokú műtéti eljárás. Jelenleg pénzbe kerül, melyet a kórházak részére be kell fizetni. Visszafordíthatatlan. 

 

Kémiai módszerek: Spermicid anyagot juttatnak a hüvelybe.

  • Létezik krém, zselé, tabletta, kúp, tampon, szivacs (pl.: Pharmatex)

Hibalehetőség: a hatóanyag csak a normál, azaz savas hüvelyi pH-n fejti ki hatását. Sok nőnél a pH kissé lúgos irányba tolódhat. Ilyenkor a szer nem kellően hatásos!

 

Méhen belüli eszköz: A tartósan a méhbe helyezett eszköz a megtermékenyítést, illetve a megtermékenyített petesejt beágyazódását akadályozza meg. A rézbevonatú és különböző hormontartalmú spirálok tovább fokozzák az eszköz hatékonyságát. Mellettük a vérzés mennyisége nő, a gyulladásokra való hajlam fokozódik. A vérzéses napok számát 2-4 nappal, a vérzés mennyiségét kb. 40%-kal növelik. Előnyük, hogy észrevétlenül működnek, nem befolyásolják a párkapcsolatot, nem igényelnek különösebb odafigyelést. Hátrányuk ugyanakkor, hogy az esetlegesen kialakuló gyulladásos szövődmények miatt a petevezeték elzáródhat. Ezért méhen belüli eszközt csak annak helyezünk fel, aki már szült egy vagy több gyermeket, és aki már valószínűleg nem kíván több terhességet.

 

 

Hormonális fogamzásgátlás

 

 

Típusai:

 

 

  • Kombinált hormonális fogamzásgátlók. Ösztrogén (vagy Oe-hatású vegyület) és gesztagén komponens. Fő hatásuk az ovulatiogátlás.
    • Egyfázisú: minden tabletta azonos arányban tartalmazza a két hormont (pl. Yadine, Lindynette, Marvelon, Cilest, stb.)
    • Háromfázisú: egy levél háromféle tablettát tartalmaz, melyek összetételükkel a ciklus során fellépő hormonszint-változásokat utánozzák (pl. Tri-Regol, Milligest) Kétfázisú: ugyanez, csak kétféle tablettával
  • Csak gesztagén tartalmú tabletta (mini-pill) pl. Cerazette: Alacsonyabb hatékonyságú, mint a kombinált, főként szoptatás alatt javasolt, vagy ha az ösztrogén szedése ellenjavallt. Szünet nélkül naponta kell bevenni. Főleg az endometriumra és a cervixnyákra hat, mellette lehet ovulatio. Két hét folyamatos szedés után ad védettséget, és ha egy tabletta kimarad, a védtelen 2 hét újra kezdődik.
  • Depo készítmény: pl.: Depo-provera.

Injectioval vagy bőr alatti implantátummal bejuttatott nagy dózisú, lassú felszívódású gesztagén. Az injectio 3 hónapig, az implantátum évekig hatásos lehet. Hátránya, hogy gyakran vérzészavart okoz, melyet igen nehéz megszüntetni.

  • Esemény utáni tabletta: Nagyobb dózisú ösztrogén/gesztagén kombináció (Fertilan), vagy csak gesztagén (Rigesoft, Escapelle) tartalmú tabletta, melyet szeretkezés után 72 órán belül kell bevenni, majd esetleg a dózis 12 óra múlva megismétlendő. A beágyazódást gátolja.

 

 

A kombinált fogamzásgátlók

 

Hatásmechanizmus: Ovulációgátlás, a tuba motilitásának csökkentése, a méhnyálkahártya alkalmatlanná tétele a beágyazódásra, a cervixnyák spermiumok számára nehezen átjárhatóvá válik.

Alkalmazásuk: a vérzés 1-5. napján kezdve 21 (22) nap szedés, 7 (6) nap szünet. A vérzés 1. napján kezdve a védettség azonnali, de előfordulhat mellette az első hónapban folyamatos pecsételő vérzés.

 

Előnyei:

Csökkenti a vérzéses napok számát 1-2 nappal és a vérzés mennyiségét, az infarktus kialakulásának lehetőségét, a méhen kívüli terhesség veszélyét. Enyhíti a férfihormon-túlműködésre visszavezethető bőrelváltozásokat: zsíros, pattanásos bőr, szőrösödés, férfias hajhullás lehetőségét.

Csökkenti az endometriózis, méhenkívüli terhesség, petefészek daganatai és jóindulatú cystái, emlő jóindulatú cystái, myoma uteri kialakulásának esélyét. Szedése mellett ritkább a felszálló kismedencei gyulladás.

 

Legfontosabb ellenjavallatai:

 

  • Trombózis, vagy erre való hajlam fokozódása
  • Emlő- vagy endometrium-carcinoma, ill. ezekre való fokozott hajlam
  • Májbetegségek

 

Nemkívánatos hatásai:

 

Kockázatnövekedés: Három-négyszeres trombózisveszély (1-2/10’000 helyett 3-8/10’000). Növelheti a gombás megbetegedések előfordulását. Áttöréses vérzéseket, amenorrhoeát, szív-, érrendszeri (pl.: magas vérnyomás), valamint egyéb panaszokat (emlőfeszülés, fejfájás) okozhat. A májfunkciós értékeket megváltoztathatja, egyes májelváltozásokat és májban lévő érelváltozásokat okozhat.

 

Mellékhatások:

 

  • Vérzészavarok (főleg az ultrakönnyű tablettáknál, általában átmeneti)
  • Hányinger, emlőfájdalom, hangulatzavar, libidócsökkenés, fejfájás
  • Candidiasis
  • Súlygyarapodás (ami a tabletta számlájára írható, az nem több, mint 1,5-2 kg)

 

Első alkalommal OAC-t csak nőgyógyász írhat fel!

 

Fogamzásgátlás serdülőkorban

Condom

Hormonális fogamzásgátlás

„Sürgősségi” tabletta

 

 

Méhen belüli hormonális rendszer – a Mirena

Levonorgestrel tartalmú depo-készítmény. Gátolja a méhnyálkahártya-felépülést és így megakadályozza a beágyazódást. Csökkenti a vérzés idejét és mennyiségét (betéttakarékos). Megakadályozza a méhnyálkahártya túlburjánzásából fakadó gondokat (metrorrhagia, esetleg rosszindulatú folyamat kialakulása).